Nieuws
lzv

Minder stikstof en CO2 uitstoot door containervervoer naar Duitsland dankzij innovatieve LZV oplossing

20/01/2020 - 3 minuten leestijd

LZV combinaties, extra-lange vrachtwagencombinaties, zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ze zijn het afgelopen decennium steeds meer gemeengoed geworden voor onze transporteurs. En niet zonder reden.

LZV combinaties, extra-lange vrachtwagencombinaties, zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ze zijn het afgelopen decennium steeds meer gemeengoed geworden voor onze transporteurs. En niet zonder reden.

Elke 3 standaardcombinaties kunnen worden vervangen door 2 LZV combinaties. Elke LZV levert zo een enorme bijdrage aan de verlaging van uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof. Daarnaast daalt de transportprijs van de goederen in de winkel en dragen LZV’s bij aan de oplossing van het chauffeurstekort.

Onze oosterburen hebben lang sceptisch aangekeken tegen de opmars van de LZV in Nederland. Volgens de machtige Duitse spoorwegen waren deze ‘Monstertrucks’ een bedreiging voor het transport per spoor en daarom juist slecht voor het milieu. In Duitsland mochten LZV’s dan ook niet de weg op. Hierdoor werden veel Nederlandse vervoerders beperkt tot binnenlands gebruik van hun 25.25m lange combinaties. Veel vervoerders begonnen er dan ook niet aan, omdat de inzetbaarheid gewoonweg te gering was.

Sinds kort hebben de Duitse autoriteiten, in hun zoektocht naar oplossingen voor de klimaatproblematiek, zich ontworsteld aan de machtige spoorweg-lobby en zijn toch LZV-proeven gaan toestaan op bepaalde trajecten in Duitsland. Deze bleken zeer positief te zijn en het spoorwegvervoer op geen enkele manier negatief te beïnvloeden. LZV’s worden nu eindelijk ook in Duitsland wettelijk toegelaten.

De Duitse wetgeving voor o.a. toegestane gewichten en weggedrag zijn echter wat strenger dan in Nederland. Dusdanig zelfs dat de meeste Nederlandse LZV combinaties niet geschikt zijn voor het gebruik in Duitsland. De ruimte die een 25.25m LZV combinatie nodig heeft om de bocht om te gaan moet in Duitsland gelijk zijn aan de ruimte van een normale 16.50m vrachtwagencombinatie. Volgens de Nederlandse wet mag een LZV combinatie wat méér ruimte gebruiken. Dit vraagt dus om aanpassingen in het materieel.

Duurzaam wegvervoer gunstig voor transportbedrijf en milieu

Groep Jumbo Groenewegen, gevestigd op de Automotive Campus heeft als eerste trailerfabrikant nu een gestandaardiseerd model ontwikkeld dat geschikt is voor zowel de Nederlandse als Duitse LZV wetgeving. Het betreft een LZV tussenstuk, ook wel B-Double genoemd, voor 20-voet zeecontainers. Dit nieuwe Jumbo model is gebaseerd op het bestaande succesnummer met luchtbediende schuiftafel, waarmee de container verplaatst kan worden op het chassis ten behoeve van laden en lossen aan een laaddock.

Door een slimmer stuursysteem kunnen vervoerders gebruik blijven maken van hun bestaande trekkers en bestaande container-opleggers. Men hoeft alleen maar het Jumbo tussenstuk aan te schaffen en de bestaande opleggers hier achter te koppelen. Naast de wendbaarheid heeft de dubbele besturing als groot voordeel dat de kosten voor banden en brandstof een stuk minder zijn.