Your supplier for trailers and semi-trailers

  • Trailers
  • 3

LZV Dolly


Voor de Keuzehulp zie onder aan de pagina.

Keuzehulp

 

1 of 2 assen?     

Jumbo Groenewegen adviseert 2-assige dollies vanwege het zeer beperkte draagvermogen van een enkelasser. Daarnaast ligt een 2-asser veel stabieler achter de motorwagen, deze wil als het ware het liefst rechtuit. Natuurlijk zijn toepassingen denkbaar met geringe belading die een enkelasser rechtvaardigen. De bandenslijtage op een 2-asser is vele malen groter dan op een enkelas dolly.

 

Hoog of laag koppelen?                                                                                                                                                                                  

Uiteraard is de motorwagen die het span moet trekken maatgevend voor de hoogte en lengte van de trekboom van de dolly.

De rij-karakteristieken van beide uitvoeringen schelen dag en nacht.

Een laag gekoppelde trekboom heeft het trekoog (draaipunt) zo dicht mogelijk tegen de achteras van de motorwagen. Dit rijdt veel prettiger en veiliger dan een hoog gekoppelde trekboom waarvan het trekoog veel verder van de achteras van de motorwagen zit.

Wanneer er gereden wordt in de (onwenselijke) situatie van leeg (of licht) voor - zwaar achter zal een hoog gekoppelde dolly de achterkant van de motorwagen willen beïnvloeden. Wij raden deze situatie dan ook af wanneer de gebruiker verwacht dat er vaak zo gereden wordt. Denk hierbij b.v. aan lege 20ft containers op de motorwagen en volle 40ft achterop.

Bij LZV combinaties waarbij doorgeladen moet worden is een laag gekoppelde dolly favoriet, omdat de tussenruimte in deze uitvoering korter kan zijn dan bij een hoog gekoppelde dolly.